Cum pot influența culorile decizia de cumpărare
Culorile joacă un rol important în viața noastră de zi cu zi, influențându-ne deciziile și opiniile cu privire la produse. Culorile pot schimba felul în care te raportezi la un produs, felul în care acționezi și felul în care interacționezi cu brand-ul, pot genera de la reacții pozitive la reacții nefavorabile pentru un brand atunci când asocierea de culori este nepotrivită. Îți pot atrage privirea într-un mod plăcut sau din contră, având un puternic impact în momentul luării deciziei de cumpărare. Folosite cum trebuie, culorile contribuie la construirea personalității brand-ului, facilitând întregirea imaginii acestuia în ochii consumatorilor.
Ca purtător de mesaj, culorile nu sunt interșanjabile, cele mai multe dintre ele având o semnificație general acceptată la nivel social, mai ales pentru cele pe care le întâlnim la orice pas, de la culorile utilizate în construirea semafoarelor, având un mesaj universal valabil peste tot în lume, până la delimitarea produselor ecologice de celelalte din raft. În același fel și culorile folosite pentru un produs, website, carte de vizită sau logo, pot genera reacții puternice având conștiința semnificației general valabile a culorilor dar și rigorile impuse de industrii în care asociem culori și repere culturale.
Culorile sunt unul dintre cei mai importanți purtători de mesaje pe care îl punem în slujba brand-urilor.
Culorile și Branding-ul
Există o legătură puternică între culori și brand-uri, deoarece culoarea creează asociatori direcți și transmite mesaje legate de emițătorul mesajului fără să apeleze la verbalizarea lor, sunt implicite. De foarte multe ori ne-am găsit în situația de a recunoaște cărui brand aparține un material de comunicare după cromatica utilizată. Așa se face că, ce vedem panou roșu cu alb asociem cu Coca-Cola, ce este portocaliu cu negru asociem cu Orange, verde cu Starbucks etc.
Culoarea este componenta vizuală pe care ne-o amintim cel mai ușor despre un brand, urmată de formă, simboluri și abia apoi cuvinte. Cele mai multe dintre brand-uri se bazează pe culoare ca factor principal de diferențiere și recognoscibilitate, oferind clienților o stare de confort prin prisma faptului că le este pus la dispoziție un mediu familiar, fie că vorbim de un ambalaj de produs sau de culorile folosite în amenajarea unui spațiu de retail.
Coduri de culoare
Fiecare industrie utilizează un sistem de codificare a culorii care îi ușurează consumatorului decriptarea ambalajului sau a domeniului în care activează un business. Așa, de exemplu, în lactate, roșu este utilizat pentru produse cu un conținut ridicat în grăsimi și albastru pentru produse cu un conținut scăzut, verde este utilizat pentru indicarea produselor ecologice. Producătorii de ciocolată utilizează albastru pentru a indica un conținut ridicat de lapte în tabletele de ciocolată dar în același timp, în categoria produselor de curățare este utilizat pentru delimitarea produselor în funcție de aroma produsului (oceanic, portocale, alpin etc.).
Color trademarks
Brand-urile își revendică adesea coduri de culoare care sunt reprezentative pentru modelul de business și pentru mesajul pe care vor să îl transmită, dar în același timp care să le diferențieze de competitori și care să le facă și ușor de recunoscut. Vom vedea mai jos câteva exemple de brand-uri care în timp au ajuns să se identifice cu anumite culori, fie în materialele de comunicare fie în sistemul de ambalare utilizat. Un exemplu este Tiffany’s, care folosește cutiile de ambalat de un albastru azuriu. Fiind constanți în utilizarea unei culori de brand dar și a unui sistem grafic în comunicare, construiesc o imagine unitara și constanta care cresc credibilitatea și gradul de loializare în rândul consumatorilor.
Brand-urile care aleg roșu vor să fie percepute ca puternice, pasionale, energice. Coca-Cola este unul dintre cele mai reprezentative brand-uri pentru roșu, însă, deloc de neglijat, pe un alt segment de preț și din altă industrie, este designer-ul francez de modă, Christian Louboutin, care a ales să confecționeze talpa pantofilor de damă din piele roșie, transformându-l într-un device de brand, fiind un element care ajută la identificarea cu o mai mare ușurință a producătorului de pantofi.
Verde este utilizat de brand-uri tinere, proaspete, care militează pentru protejarea naturii. Starbucks este un brand tânăr, care și-a asociat pe lângă culoarea verde și imaginea sirenei, care întărește poziția lor de companie eco-friendly.
Mov, Cadbury, este culoarea abundenței, calității, fiind o bună reprezentare pentru brand-ul de ciocolată care se mândrește cu ingrediente de calitate și cu un conținut bogat de cacao dar și de lapte.
Negru, implementat corect, este reprezentarea unor servicii sau produse de lux, simbolizând exclusivitate, produs sofisticat, glamour. În această categorie se încadrează foarte bine brand-urile de modă: Chanel, Yves Saint Laurent.
Galben este o culoare foarte atrăgătoare, veselă și optimistă, nemaipunând la socoteală că este foarte ușor vizibilă în timpul zilei, realizând un contrast puternic cu celelalte elemente care îl înconjoară, fie că vorbim de albastrul cerului, fie că vorbim de cladiri aflate în apropiere. McDonald’s poate că este cel mai la îndemână exemplu, dar nici IKEA nu este deloc de neglijat. Culoarea le este potrivită cu atât mai mult cu cât întreaga experiență cu brand-ul este construită în jurul personalității deschise, experienței de cumpărare familiare și propice exprimării sentimentelor de bucurie în rândul celor apropiați.
Brand-urile care folosesc culoarea portocaliu vor să sublinieze o notă jucăușă dar și interacțiune și confort atunci când este asociat industriei alimentare, ducând cu gândul la căldură. Orange, operatorul de telefonie mobilă este un exemplu de manifestare pentru interacțiune, însă și ING Bank, este un exemplu relevant, în care au temperat caracterul jucăuș dat de utilizarea portocaliului cu sobrietatea albastrului închis.
Roz este o culoare asociată în mod direct cu feminitate, dragoste și grijă. Cel mai adesea este întâlnit în reprezentarea brand-urilor pentru femei, Avon, Victoria’s Secret, dar este utilizat și în reprezentarea unor cauze sociale precum lupta împotriva cancerului mamar, care utilizează ca simbol internațional, panglica roz.
Maro, este o culoare frecvent întâlnită pentru ambalajele de ciocolată, însă, este utilizată cu succes și în alte industrii inducând ideea de căldură, siguranță și încredere. UPS, serviciul de curierat este un bun exemplu care susține semnificația culorii, fiind o alegere foarte potrivită pentru promisiunea brand-ului.
Fiecare element component al brand-ului nostru spune o parte din poveste, împreună contribuind la construirea întregului, povestea și promisiunea brand-ului. Culoarea joacă un rol important pentru că trebuie să țină cont de contextul social, mai cu seamă, culoarea fiind plasată pe primul loc în clasamentul elementelor memorabile din componența unui brand, oferindu-i un grad ridicat de recognoscibilitate.